Rekabet Kurumu, Sahibinden Bilgi Teknolojileri Pazarlama ve Ticaret AŞ hakkında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğini belirlemek amacıyla soruşturma başlattığını duyurdu. Özellikle Sahibinden’in çevrim içi platform hizmetleri kapsamında elde ettiği kullanıcı verilerini nasıl kullandığına dair ciddi bulgulara ulaşıldığı ifade edildi. Bu kapsamda platforma yönelik geçici tedbirler uygulanmasına da karar verilmiş vaziyette…
Sahibinden için geçici tedbir uygulanacak
Soruşturmanın temelinde Sahibinden’in, kurumsal üyelerin vasıta satış faaliyetlerine yönelik çevrim içi platform hizmeti ve bireysel üyelerin vasıta satış faaliyetlerine yönelik çevrim içi platform hizmeti pazarlarında sahip olduğu kullanıcı verilerini kullanarak haksız rekabet avantajı sağladığı iddiaları yer alıyor.
![rekabet-kurumu-sahibinden-sorusturma-acti](https://ares.shiftdelete.net/2025/02/sahibinden-com-neden-acilmiyor-1.jpg)
Kurum, Sahibinden’in çevrim içi ikinci el araç alım-satım pazarında reklam harcamalarıyla hakimiyet kurmaya çalıştığını ve bu durumun rekabeti olumsuz etkileyebileceğini değerlendirdi.
Rekabet Kurulu, soruşturma sürecinde Sahibinden’in veri birleştirme politikalarını inceledi ve platformun, elde ettiği kullanıcı verilerini kendi hizmetleriyle birleştirmesinin rekabeti ihlal edebileceğine dair önemli bulgular tespit etti. Bu doğrultuda, soruşturma sonuçlanana kadar uygulanmak üzere geçici tedbirler alındı.
Alınan geçici tedbirlere göre:
- Sahibinden’in ana sayfasında Otobid hizmetine yönelik gösterimlerin ilan verme seçeneğinin önüne geçecek şekilde tasarlanmaması gerekecek.
- İlan verme aşamasında bireysel kullanıcıların yönlendirilmesi engellenecek.
- Kurumsal ve bireysel vasıta satış faaliyetlerine yönelik çevrim içi platform hizmetlerinde elde edilen kullanıcı ve ilan bilgilerinin ikinci el araç alım-satım hizmetleri pazarında kullanımı engellenecek.
Bu süreçte platformun, rekabet ihlali şüphesini ortadan kaldıracak organizasyonel, operasyonel ve teknik düzenlemeleri hayata geçirmesi gerekecek. Rekabet Kurumu, nihai karar verilene kadar Sahibinden’in rekabet kurallarına aykırı bir avantaj sağlamasının önüne geçmeyi hedefliyor.
Soruşturmanın nasıl sonuçlanacağı ve Sahibinden’in bu sürece nasıl yanıt vereceği merakla bekleniyor. Sizce Rekabet Kurumu’nun aldığı bu kararlar, sektörde adil bir rekabet ortamı yaratmak için yeterli mi? Yorumlarınızı bizimle paylaşmayı ihmal etmeyin!