Marka kurmak hedef kitle tarafından tanınmayı ve pazardaki pozisyonu güçlendirmeyi sağlar. Markanın varlığı, yasal olarak tanınması ve koruma altına alınması için yeterli değildir. Markayı koruma altına almak ve kayıtlı hâle getirmek için belirli adımları içeren marka tescil başvurusu süreci yürütülür. Tescil süreci markayı rakiplerinden ayırmak ve marka kimliğini oluşturarak rekabet avantajı sağlamak gibi faydalar sağlayan bir uygulamadır. Marka sahibinin haklarını koruma altına almasının yanı sıra iş piyasasında dikkat çekmeye yardımcı olarak da markanın konumunu güçlendirir.

Marka Tescili Nedir?

Marka tescili bir markanın isminin, logosunun veya ürünün adının bir sektörde veya bölgede belirli süre için tescil edilmesi işlemidir. Kişi adları dâhil sözcükler, şekiller, renkler, harfler, sayılar ve sesler gibi her türlü işaret, malların ya da ambalajların biçimi marka tescili altında ele alınabilir. Bu sayede girişimin mallarının ya da hizmetlerinin diğer girişimlerden ayrılması ve korunması mümkün olur.

Marka Tescili NedirMarka Tescili Nedir

Markanın kullanım amacına ve belirli kriterlere göre ortak marka ve garanti markası gibi türleri vardır. Ortak marka ticari ürünlerden ya da hizmetlerden oluşan ve bir grubun mallarının, hizmetlerinin diğer girişimlerden ayrılmasını sağlayan marka çeşididir. Garanti markasıysa marka sahibinin kontrolündeki farklı işletmelerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi menşelerini ve kalitelerini garanti altına alır. Markanın güvenli ve kalite standartlarına uygun olduğunu belgelendirir.

Marka Tescili Neden Önemlidir?

Marka tescili marka sahibinin çeşitli konularda özel haklar elde etmesini, markanın ekonomik ve hukuki olarak güvence altına alınmasını sağlayan önemli bir uygulamadır. Marka tesciliyle marka sahibinin ürettiği logonun, adın, hizmetin veya malın diğer işletmelerden ayrılması sağlanarak işletmeye ayırt edici ve benzersiz bir kimlik kazandırılır. Marka sahibi girişiminin tescilli olduğunu kanıtlayarak potansiyel müşterilerinin gözünde daha etkili ve güven veren bir profil çizebilir.

Marka Tescili NedirMarka Tescili Nedir

Tescil işlemi markayı yasal olarak koruyarak marka sahibinin haklarının göz ardı edilmesini engeller. İsim, logo, sembol gibi unsurların başkası tarafından izinsiz kullanılmasını önleyerek markayı taklit veya haksız kullanım gibi durumlara karşı korur. Tescil sayesinde olası ihlallere karşı önlem alınabilir ve güvenli adımlar atılarak ilerleme kaydedilebilir. Marka izinsiz kullanıldığında marka sahibi yasal yollara başvurarak hakkını koruyabilir.

Marka Tescili İçin Şirket Kurmak Gerekli mi?

Marka tescili için şirket kurma zorunluluğu yoktur. Gerçek kişiler markasını herhangi bir şirkete ya da vergi kimlik numarasına sahip olmadan tescil ettirebilir. Tüzel kişiliği olmayan şahıs şirketleri de marka tescil başvurusunda bulunabilir. Kişi eğer marka tescilini aldığı markayla ticari faaliyetler yapmak istiyorsa şirket kurması gerekir.

Marka Tescili NedirMarka Tescili Nedir

Kimler Marka Tescil Başvurusunda Bulunabilir?

Markanın yasal haklarını kontrol altına almak ve mülkiyetini ispatlanmak için marka tescil başvurusu yapabilecek kişiler şunlardır:

● Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları,
● Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde yerleşim yeri olanlar,
● Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında sınai ya da ticari faaliyette bulunan gerçek veya tüzel kişiler,
● Paris Sözleşmesi’nin veya Dünya Ticaret Örgütü Kuruluş Anlaşması’nın hükümlerine göre başvuru hakkına sahip olanlar,
● Karşılıklık ilkesi uyarınca Türkiye Cumhuriyeti uyruğundaki kişilere sınai mülkiyet hakkı koruması sağlayan devletlerin uyruğundaki kişiler.

Marka Tescil Ücreti Ne Kadardır?

Marka tescil ücretleri Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından her yıl güncellenir. Ücretler tescil işleminin kapsamına bağlı olarak değişiklik gösterir ve başvurunun yapıldığı sınıf sayısına göre hesaplanır. 2024 yılı için belirlenen marka tescili işlem ücretlerinden bazıları şu şekildedir:

● Tek Sınıflı Marka Başvuru Ücreti: 1.630₺,
● Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (2. sınıf): 1.630₺,
● Marka Başvurusu Ek Sınıf Ücreti (3. sınıf ve sonraki her bir sınıf için): 1.810₺,
● Marka Tescil Ücreti: 4.020₺,
● Marka Tescil Belgesi Sureti Düzenleme Ücreti: 1.670₺.

Rehin işlemi ya da rüçhan hakkı gibi kayıt işlemleri de maliyeti etkiler. Birden fazla başvuru sahibinin olduğu durumlarda rüçhan hakkı talep edilerek başvurularda öncelikli olarak işlem yapılabilir. 2024 yılı için rüçhan hakkı belgesi düzenleme ücreti 1.100₺ ve rüçhan hakkı kayıt ücreti 1.990₺ da ücrete dâhil edilir. 2024 yılında yayınlanan tebliğe göre KDV ve varsa harç da TÜRKPATENT ücretine ilave edilir. Böylelikle ödenecek toplam ücretin hesaplaması yapılabilir.

Online Marka Tescil Başvurusu Nasıl Yapılır?

Marka tescili başvuru süreci; şekli inceleme, karara ve yayıma itiraz, üçüncü kişilerin görüşlerinin ve itirazlarının değerlendirilmesi ve başvurunun tescil edilmesi gibi aşamalardan oluşur. Bu aşamaların detayları şu şekildedir:

● Tescil Başvurusu: Yetkili kurum olan Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvuru yapılır.
● Başvurunun Sınıflandırılması ve İncelenmesi: Başvuru belgelerinin doğruluğu ve eksiklik olup olmadığı detaylıca incelenir.
● Başvurunun Yayınlanması ya da Reddedilmesi: Uzmanlar tarafından mutlak ret nedenlerine bakılarak başvurunun incelemesi yapılır, başvuru sonuçlandırılır ve karar yayınlanır.
● Başvuruya İtirazların Yapılması ve İtirazların İncelenmesi: Söz konusu karara ve yayına itiraz yapılmak isteniyorsa itiraz iki ay içerisinde sözlü ya da yazılı olarak iletilebilir. İtiraz gerekçesi haklı sebeplerden ve kanıtlardan oluşmalıdır.
● Tescil Belgelerinin Verilmesi ya da Tescil Talebinin Reddi: Başvuru doğru yapıldığında ve yayına itiraz gelmediğinde yaklaşık 6-8 ay içerisinde marka tescil belgesi alınabilir. Eksiksiz yapılan başvuruların sonucunda gerekli ücret ödenerek marka tescil başvurusu tamamlanabilir. Başvurunun kısmen ya da tamamen reddi ve yayına itiraz gelmesi gibi durumlarda süreç uzar ve sonucu olumsuz olabilir.

Marka tescil başvurusu sırasında yapılması gereken karmaşık işlemler, sürecin titizlikle takip edilmesini gerektirir. Örneğin markanın hangi sektörde tescilleneceğini ve korunacağını belirleyen marka sınıflarının belirlenmesi işlemleri, başvuru takibi ve itiraz süreçleri gibi adımlar zamanında ve hatasız yürütülmelidir. Bu süreci hızlandırmak ve sorunsuz sonuçlandırmak için profesyonel destek alınmasında fayda vardır.

Marka tescil başvurusunda profesyonel destek sağlamak, süreci en kısa sürede ve sorunsuz tamamlamak için Mükellef ekibi olarak yanınızdayız. Başvuru adımlarıysa şu şekildedir:

● Öncelikle Mükellef’e üye olunur. Bu aşamada kişisel bilgilerin ve iletişim bilgilerinin girilmesi yeterlidir.
● Panele giriş yaptıktan sonra marka tescil hizmeti satın alınır. Marka tescil ofisi uzmanı başvuru sahibiyle iletişime geçerek detaylar hakkında bilgilendirme yapar.
● Markanın detaylıca analiz edilmesi ve doğru stratejilerin belirlenmesi için tarafımızca ücretsiz marka araştırması yapılır.
● Eksiksiz hazırlanan teklif dosyası başvuru sahibine sunulur ve dosya onaylandıktan sonra marka tescil işlemleri başlatılır.
● Başvurunun sonuçlanmasına kadar olan itiraz sürecinin takibi gibi kapsamlı işlemler Mükellef ekibi tarafından yürütülür.

Mükellef’le Markanızı Tescil Edin ve Koruma Altına Alın!

Markanızı tescil ettirerek koruma altına almak istiyorsanız Mükellef olarak size destek oluyoruz. Mükellef’e kolayca üye olarak marka tescil ofisinden bir uzmanın size ulaşmasını sağlayabilir, ücretsiz marka araştırması yaptırabilirsiniz. Teklif dosyasını kabul etmeniz hâlinde marka tescil işlemlerinizi çevrim içi bağlantıyla hızlıca başlatabilirsiniz.

Marka tescil sürecinin gerektirdiği karmaşık işlemleri sizinle iş birliği içerisinde yürüterek başvurunun kısa sürede sonuçlanmasına yardımcı oluyoruz. Markanızı detaylıca inceleyerek en uygun stratejileri yürütmeniz için profesyonel destek sunuyoruz. Tüm süreci takip ederek başvurunuzu güvenli ve pratik hâle getiriyor, markanızın tüm haklarına sahip olmanızı sağlıyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You May Also Like

Telefon ile müzik dinleyenlere: nubia Music 2 tanıtıldı!

ZTE, ilk modeli beğenilen nubia Music modelinin ikinci versiyonunu tanıttı. İşte nubia Music 2 ve özellikleri…

Toyota, Woven City’nin 1. aşamasını tamamladığını duyurdu!

Toyota, Las Vegas’ta düzenlenen CES 2025 etkinliğinde Woven City projesinin birinci aşamasının tamamlandığını duyurdu.

Sony CES 2025 özeti: PlayStation oyunları, filmleri, dizileri!

Sony ve PlayStation, CES 2025 etkinliğinde neler tanıttı? İşte yayınlanacak tüm dizi ve filmler.

Yeni SteamOS beta sürümü beklenenden erken mi geliyor?

Valve CES 2025 etkinliğinde yaptığı açıklamalara göre, SteamOS beta programı beklenenden erken kullanıma sunabileceğini açıkladı.