Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç ticaretinde kayıt dışılığın önüne geçmek ve tüketici mağduriyetlerini azaltmak amacıyla Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yetki doğrulaması uygulamasını başlattı. 4 Şubat 2025 itibarıyla uygulamaya alınan düzenleme, taşıt ilanlarında güvenliği artıracak.
İkinci el araç ilanlarında yeni dönem!
1 Kasım 2023’te devreye alınan kimlik doğrulama sistemi, ilan platformlarına kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin taşıt ilanı vermesini engellemişti. Yeni başlayan yetki doğrulama uygulaması ise ilan platformlarında taşıt ilanlarının yalnızca araca sahip olan kişiler, birinci ve ikinci derece akrabaları, eşleri ya da taşıt sahibince yetkilendirilen oto galeri işletmeleri tarafından verilmesini sağlıyor. Taşıt sahipleri e-Devlet üzerinden yetkilendirme işlemi yapabiliyor.
![EİDS](https://ares.shiftdelete.net/2025/02/Ikinci-el-2.jpg)
Yetki doğrulaması için 1 Nisan 2025 tarihine kadar geçiş süreci öngörülüyor. Bu tarihe kadar yetki doğrulama sürecini tamamlamayan işletmeler ilan platformlarına taşıt ilanı giremeyecek. Düzenleme kapsamında yetki belgesi bulunmayan oto galerilerin taşıt ilanı vermesi tamamen engellenmiş olacak.
Yeni sistem yalnızca elektronik ilan platformlarını değil sosyal medya üzerinden yapılan araç ilanlarını da kapsıyor. Bu düzenleme ile sahte ve aldatıcı ilanların, spekülatif fiyat artışlarının önlenmesi hedefleniyor. Ticaret Bakanlığı, bu süreci titizlikle takip edeceğini ve ilanlarda kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğunun denetleneceğini duyurdu.
Kamuoyuna yapılan açıklamada söz konusu düzenleme ile birlikte tüketicilerin daha güvenli bir ticaret ortamına kavuşacağı ve sektörün kayıt dışılıktan arındırılacağı vurgulandı.
Yetkisiz İşletme İhbar Modülü ve EİDS Yetki Doğrulamasına İlişkin Basın Açıklaması
(04.02.2025) pic.twitter.com/B4iI20y2tX
— T.C. Ticaret Bakanlığı (@ticaret) February 4, 2025
Açıklama şu şekilde:
Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Basın Açıklaması
YETKİSİZ İŞLETME İHBAR MODÜLÜ VE EİDS YETKİ DOĞRULAMASINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Ticaret Bakanlığı olarak, ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin önüne geçilmesi ile elektronik ortamda hizmet sunan ilan platformlarında kimliği belli olmayan üyelikler üzerinden yayımlanan gerçeğe aykırı, aldatıcı veya sahte taşıt ilanlarının ve spekülatif fiyat artışları ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmalarımıza kararlılıkla devam ediyoruz.
İkinci el otomotiv ticareti sektöründe ticari faaliyetlerin ehil kişilerce yapılmasının sağlanması ve bu piyasada kayıt dışılığın ortadan kaldırılması amacıyla Ticaret Bakanlığımızca yapılan düzenlemeler uyarınca ikinci el motorlu kara taşıtı ticaretiyle iştigal edenlerin Ticaret Bakanlığımızdan yetki belgesi alma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu kapsamda, Ticaret Bakanlığımızca 2024 yılında 26.627 işletmeye ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi düzenlenmiştir.
Ticaret Bakanlığımızca bir yandan işletmelerin ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesini temin etmesini teşvik eden ve kolaylaştıran düzenlemeler hayata geçirilirken diğer yandan ikinci el otomotiv sektöründe kayıt dışı ticari faaliyetlerin engellenmesi amacıyla sektördeki ticari faaliyetler yakından takip edilmektedir.
TAŞIT İLANLARINDA YETKİ DOĞRULAMA UYGULAMASINA BAŞLANDI
İkinci el otomotiv sektöründe sahte taşıt ilanlarının önlenmesi ve tüketici mağduriyetlerinin önüne geçilmesi amacıyla geçtiğimiz dönemde Ticaret Bakanlığımızca ilan platformlarına kimlik ve yetki doğrulama yükümlülüğü getirilmiş ve bu yükümlülüklerin hayata geçirilebilmesini teminen Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) kurulmuştur.
İlan platformları ve EİDS arasında kurulan entegrasyon ile 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren taşıt ilanlarında kimlik doğrulaması yapılmakta olup kimlik bilgilerini doğrulamayan kişilerin ilan platformları üzerinden ilan vermelerinin önüne geçilmiştir.
EİDS’nin ikinci aşaması olan yetki doğrulaması ise bugün itibarıyla devreye alınmış olup böylece ilan platformlarındaki taşıt ilanlarının sadece ilana konu taşıt sahibi, taşıt sahibinin birinci ve ikinci derece kan hısımları veya eşi ile taşıt sahibince yetkilendirilen yetki belgeli işletmelerce verilmesi sağlanmıştır. Taşıt sahiplerinin ilan verme konusunda oto galeri işletmelerini yetkilendirmesi, e-Devlet Kapısı’nda oluşturulan bir yetkilendirme ekranından gerçekleştirilecektir.
Taşıt ilanlarında yetki doğrulaması uygulaması bugün itibarıyla devreye alınmakla birlikte, 1 Nisan 2025 tarihine kadar bir geçiş süreci öngörülmüştür. Böylece, 1 Nisan 2025 tarihine kadar yetki doğrulaması süreci tamamlanmadan da taşıt ilanı verilebilecek ancak geçiş sürecinin sona ermesiyle taşıt ilanlarında yetki doğrulaması zorunlu hale gelecektir. Dolayısıyla, 1 Nisan 2025 tarihi itibarıyla ilan platformlarında yetki doğrulaması yapılmadan taşıt ilanı verilemeyecek ve bu kapsamda, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesi bulunmayan oto galeri işletmelerince ilan girişi yapılamayacaktır.
Ticaret Bakanlığımızca ilan platformlarına getirilen kimlik ve yetki doğrulaması yükümlülükleri ile sahte ve aldatıcı ilanların ve bu ilanların yol açtığı spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ile tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amaçlanmaktadır.
Öte yandan, söz konusu düzenleme sosyal medya dahil olmak üzere elektronik ortamda verilen ilanları da kapsamaktadır. Bu kapsamda, elektronik ortamda verilen tüm taşıt ilanları Yönetmelik hükümleri çerçevesinde Ticaret Bakanlığımızca titizlikle takip edilmektedir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.