ARM ve Qualcomm arasında Ekim ayında başlayan ARM lisans krizi şimdilik son bulmuşa benziyor. ARM, son olarak lisans iptali tecdidinden vazgeçti. Peki ama ARM ve Qualcomm lisans krizi neden çıktı ve ARM neden bir anda lisans iptalinden vazgeçti?
ARM, Qualcomm lisans krizi yeni bir dava ile devam mı edecek?
Her şey Qualcomm’un elinde bulunan ARM lisansları ile dizüstü bilgisayar piyasasına giriş yapması ile başladı. Aslında Qualcomm bunu daha önce de denedi ama pek başarılı olamadı. Ancak son denemesi sonrası Qualcomm’un önemli bir oyuncu olma ihtimali ARM ile ipleri gerdi.
ARM, Qualcomm’un verdiği lisansların ötesine geçtiği ve işlemcileri mobil dışında da kullandığı gibi bir savla, lisans iptali için bir dava açtı. Ancak Ekim ayında başlayan davalardan çıkan sonuç ARM tarafını pek memnun etmedi. İlk çıkan sonuçlar Qualcomm’un lisans dışı hareket etmediği yönünde.
ATM’nin de lisans iptalini geri çekmesinin sebebi aslında bu davaları kaybetmesi. Ancak jüri tarafında ortaya çıkan bazı çekinceler ARM’yi yeni br dava açmaya itti. Buna göre bu davalarda jüriler Qualcomm’u haklı bulsa da firmanın ARM lisans anlaşmalarını esnettiği kanısında.
ARM’nin de bu çekincelerden yola çıkıp yeni bir dava dilekçesi verdiği ortaya çıktı. Şu an için Qualcomm ve ARM arasındaki krizi son bulmuş olsa da henüz taraflar beyaz bayrak çekmiş değil.
ARM, bildiğiniz gibi RISC tabanı üzerinden çalışan işlemcilerin önemli lisanslarına sahip. Bu işlemciler bilgisayarlarda çalışan X86 türü CISC işlemcilerden farklı bir çalışma mantığına sahip. Kısaca anlatmak gerekirse RISC türü işlemciler işlemleri daha kısa yoldan çözümlemeyi tercih ediyor. Özellikle de işlemciyi yoran küçük çaplı işlemlerde RISC çok daha avantajlı konumda. Yine de son dönemde ARM işlemcilerin performans ölçümlerimde x86 tabanlı işlemcileri geride bırakmaya başlaması ise bu anlamda bazı ezberleri de bozdu.
Ancak karmaşık işlemlerde CISC türü işlemcilerin uzun satır kodları kullanması daha avantajlı hale geliyor. Dünyada bu işlemcileri ilk geliştiren firma olan İngiliz ARM, bu anlamda önemli lisanslar sağlıyor. Bugünün akıllı telefonları ve son dönem Mac M serisi işlemcileri de ARM tabanlı.
Kısacası Qualcomm bu dava tehdidinden kurtulursa gelecek on yıl ARM tabanlı işlemciler ve X86 türü işlemciler arasında verimlilik ve performans savaşları daha da artacağa benziyor.
Sizce ARM ve Qualcomm yeni lisans davası nasıl sonuçlanır? ARM gerçekten de Qualcomm’un lisansını iptal edebilir mi? Yorum ve görüşlerinizi bekliyoruz.