Endonezya, resmi satış yasağına rağmen kaçak yollarla ülkeye giren iPhone 16 modelleriyle mücadele ediyor. Gayri resmi rakamlar, çok sayıda cihazın ülkeye girdiğini göstererek ithalat kısıtlamalarını uygulamada yaşanan zorlukları gözler önüne serdi.
iPhone 16 satış yasağı Endonezya’yı nasıl vurdu?
Endonezya Sanayi Bakanlığı’nın Merkezi Ekipman Kimlik Kaydı (CEIR) sistemi, Kasım itibarıyla yaklaşık 12 bin iPhone 16 cihazının ülkeye giriş yaptığını tespit etti. Bu veriler, yolcu bagajlarıyla getirilen ve İletişim ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından bazı izinler ile getirilen cihazları kapsıyor.
Ancak Maliye Bakanlığı’na bağlı Gümrük ve Tüketim Vergileri Genel Müdürlüğü’nün (DJBC) verileri farklı bir tablo çiziyor. Ocak-Ekim dönemi arasında sadece 5448 cihazın kaydı tutuldu. Çelişkili veriler, yasaklı cihazların takibini yapma konusundaki karmaşıklığı gözler önüne serdi.
Yasağın temelinde Apple’ın ülkede gerekli olan bazı sertifikaları alamaması yatıyor. Sertifika, cihaz bileşenlerinin önemli bir kısmının yerel olarak tedarik edilmesini gerektiriyor. Bu da Apple’ın henüz karşılamadığı bir koşul.
Teknoloji devi, Endonezya’da AirTag üretimi için 1 milyar dolarlık yatırım sözü vermişti. Ancak bu yatırım, iPhone için gereklilikleri karşılamıyor. Sanayi Bakanı, AirTag fabrikasınnı teknoloji tedariğine katkıda bulunacağını, ancak akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlarla aynı düzenlemelere tabi olmadığını söyledi.
Apple, 2018’den beri Endonezya’da akademi işletiyor olsa da, ülkede telefon üretim tesislerine sahip değil. Şirket, yerel içerik düzenlemelerini karşılamak için her üç yılda bir yatırım taahhütlerini yenileme ihtiyacıyla karşı karşıya.