TikTok platformunun ABD’de yeniden erişime açılmasının hemen ardından, kullanıcılar platformda ‘Free Palestine’ (Filistin’e Özgürlük) ifadesinin yorum olarak paylaşılmasının engellendiğini fark etti. Sosyal medyada hızla yayılan ekran görüntüleri, bu ifadenin ‘topluluk kurallarını ihlal ettiği’ gerekçesiyle kaldırıldığını gösteriyor. Peki, TikTok gerçekten belirli içerikleri sansürlüyor mu, yoksa bu teknik bir hata mı?
TikTok kullanıcıları durumdan hoşnut değil!
Birçok TikTok kullanıcısı, X ve Bluesky gibi platformlarda paylaştıkları ekran görüntülerinde, ‘Free palestine’ ifadesini yorum olarak eklemek istediklerinde, içeriğin anında kaldırıldığına dair bildirim aldıklarını belirtti. Özellikle ABD’deki kullanıcılar bu durumdan etkilendiklerini söylüyor. Ancak bazı kullanıcılar ise aynı ifadeyi paylaşabildiklerini ve kaldırılmadığını ifade etti.
Bazı kullanıcılar, aynı hesap üzerinden ‘Free Palestine’ yorumları yaparken, bir kısmının silindiğini, bazılarının ise kaldığını belirtiyor. Hatta aynı hesaplarla ‘Free XYZTU’ gibi anlamsız ifadeler yazıldığında yorumların silinmediği ancak ‘Free Palestine’ yazıldığında kaldırıldığı yönünde örnekler de paylaşıldı.
TikTok yöneticisi: “Teknik bir sorun yaşandı”
TikTok sözcüsü, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, platformun içerik moderasyonu politikalarında bir değişiklik olmadığını belirtti. Ayrıca, ‘Free Palestine’ ifadesine özel bir yasak uygulanmadığını, ancak hafta sonu boyunca yaşanan teknik aksaklıklar nedeniyle bazı içeriklerin hatalı şekilde kaldırılmış olabileceğini söyledi. Şirket, ABD’deki operasyonlarını normale döndürmeye çalıştıklarını ve geçici bazı aksaklıkların yaşanabileceğini de ekledi.
Bu olay, sosyal medya platformlarında Filistin ile ilgili içeriklerin sansürlendiğine dair ilk iddia değil. Daha önce, 2023 yılında 48 farklı kuruluş, Filistin yanlısı içeriklerin algoritmalar tarafından geri plana atıldığına veya engellendiğine dair bir bildiri yayımlamıştı.
Instagram’da ‘Filistin’ kelimesinin çeviri hatalarıyla ilişkilendirildiği, Twitch’in İsrail ve Filistin’den gelen kullanıcıların yeni hesap oluşturmasını engellediği yönünde de iddialar gündeme gelmişti.
TikTok’un açıklamaları, bunun bir sansür politikası olmadığı yönünde olsa da, birçok kullanıcı ve dijital haklar savunucusu bu duruma şüpheyle yaklaşıyor. Özellikle sosyal medya platformlarının geçmişte belirli politik konularda içerik kaldırdığına dair iddialar göz önüne alındığında, bu tür olaylar dikkat çekmeye devam ediyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? TikTok gerçekten belirli ifadeleri sansürlüyor olabilir mi, yoksa bu teknik bir hata mıydı? Görüşlerinizi yorumlarda paylaşmayı unutmayın!