Normalde havuz temizleme robotlarıyla tanıdığımız Hong Kong merkezli teknoloji şirketi Beatbot, CES 2025’te RoboTurtle adlı yeni nesil amfibi (Suda ve karada hareket edebilen) robotunu tanıttı. Tasarımı ve hareketleriyle bir kaplumbağayı andıran robot, ekolojik araştırmalar, doğal afet müdahaleleri ve deniz keşifleri için görev yapacak. Ayrıntılar haberimizde…
CES 2025’te tanıtılan RoboTurtle hem denizleri araştıracak, hem de cankurtaranlık yapacak
RoboTurtle, çevresini gerçek zamanlı olarak analiz edebilen adaptif algı sistemi ve hem karada hem de suda rahatça hareket etmesini sağlayan gelişmiş yüzdürme sistemiyle karşımıza çıkıyor. Robotun biyonik çok eklemli uzuvları, karmaşık görevleri hassasiyetle yerine getirmesini sağlıyor. Bunları yaparken de ekosisteme zarar vermiyor. Ayrıca, yüksek verimli güneş panelleri sayesinde uzun süreli otonom kullanım sunuyor. Beatbot’un Pazarlama Müdürü York Guo, RoboTurtle’ı şöyle tanımlıyor:
“RoboTurtle, ekolojik araştırmalarda, sucul ortamların korunmasında ve acil durumlara yanıt vermede bir müttefik olarak tasarlandı. Toplumları korumaya ve gezegenimizin ekosistemlerini sürdürülebilir hale getirmeye hizmet ediyor.”
Kullanım alanları ve fonksiyonları
RoboTurtle, geniş bir kullanım alanına sahip. Öne çıkan işlevleri arasında:
- Su kalitesi izleme: Deniz ve tatlı su ekosistemlerindeki kimyasal ve biyolojik değişimleri takip etme.
- Türlerin izlenmesi: Nesli tükenmekte olan canlıları takip ederek biyometrik veriler toplama.
- Tehlikeli madde örnekleme: Yapay zeka desteğiyle tehlikeli atıkların tespit edilmesi ve analizi.
Robot, petrol sızıntıları gibi çevre felaketlerini tespit edebilecek veya tehlikeli alanlarda yok olan türlerin durumunu izleyebilecek şekilde tasarlanmış. Beatbot, RoboTurtle’ın devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları ve bilimsel araştırma merkezleri için önemli bir araç olacağını belirtiyor.
Beatbot, CES 2025’te RoboTurtle dışında, Shore adlı bir otomatik şarj istasyonu da tanıttı. Bu sistem, robotik havuz temizleyiciler için manyetik kablosuz şarj imkanı sunuyor. Ayrıca kullanımı da çok kolay. York Guo, Beatbot’un vizyonunu şu sözlerle açıklıyor:
“Teknolojiyi sucul ortamların sağlığını iyileştirmek ve sürdürülebilir bir gelecek oluşturmak için kullanıyoruz. RoboTurtle, bu hedefe ulaşmak için önemli bir adım.”
Sizce RoboTurtle gibi teknolojiler çevresel sorunların çözümünde ne kadar etkili olabilir? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmında paylaşabilirsiniz.